Archive for Ιανουάριος, 2017

Οι τρεις Ιεράρχες

Πολλούς μεγάλους Ιεράρχες έχει η Εκκλησία μας. Ξεχωριστά όμως γιορτάζει τρεις: Το Μέγα Βασίλειο το Γρηγόριο  Θεολόγο (Ναζιανζινό) και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Καθένας έχει τη δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. ήταν και οι τρεις σοφοί. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.

Έγιναν μεγάλοι – πολύ μεγάλοι – δάσκαλοι, πραγματικοί φωστήρες. Υπήρξαν σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.

Απολυτίκιο της εορτής 

Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έζησαν:  Τα διδάγματά τους τους είναι πάντα επίκαιρα και το παράδειγμά τους πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο.

 Μέγας Βασίλειος: Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα  καλά και τα ωφέλιμα 

 Ίδρυσε τη Βασιλειάδα – σχεδόν μία ολόκληρη πόλη – με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Γι αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας

Γρηγόριος ο Θεολόγος: Πως το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά;Η παιδεία είναι το πρώτο από τα αγαθά που έχουμε. Από αυτήν έχουμε ωφεληθεί στην ευσέβεια και λατρεία του Θεού. Δεν πρέπει να περιφρονούμε την παιδεία, αλλά πρέπει να θεωρούμε αμαθείς κια αμόρφωτους αυτούς που έχουν αυτή την αντίληψη.

Ονομάστηκε Θεολόγος, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη. 

Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα.

Διαβάστε περισσότερα: http://st-spyridon.over-blog.com/article-27439732.html

Πρόσκληση λειτουργίας Σχολής Γονέων

Ενημερωτικό Σημείωμα- Πρόσκληση

Το νέο ΔΣ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας   σας προσκαλούν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017  στις 17.00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων, σε ενημερωτική συνάντηση με την υπεύθυνη του Κέντρου πρόληψης ψυχικής υγείας «ΠΝΟΗ» με σκοπό την δημιουργία Σχολής Γονέων.

Οι Σχολές Γονέων είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε όλους τους νομούς της χώρας και έχει σκοπό την εκπαίδευση και τη στήριξη κάθε μητέρας και πατέρα, στον σύνθετο ρόλο του γονιού, όπως διαμορφώνεται από τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών και υλοποιείται από εξειδικευμένους επιστήμονες (ψυχολόγους, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ) και παρέχει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις, ανταλλαγή εμπειρίας και ευκαιρίες για προβληματισμό. Μεταξύ άλλων συζητιόνται μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως: ενδοσχολική βία, ενδοοικογενειακή βία, ασφαλές διαδίκτυο, σεξουαλική αγωγή των παιδιών.

Η παρουσία σας είναι ιδιαίτερα σημαντική!!!! Σας περιμένουμε!!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΧολές Γονέων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ