Σεπ 12

Πρωτάκια στο σχολείο

αρχείο λήψηςΤο σχολείο αποτελεί μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα για τα περισσότερα παιδιά, αφού ακόμη και τα πιο ?βολικά? δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Διαβάστε τις συμβουλές μας για να αντιμετωπίστε σωστά τις αντιδράσεις τους, αλλά και για να μάθετε τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά σας σ΄ αυτό το πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή τους.

Η προσαρμογή στη σχολική ζωή δεν είναι εύκολη υπόθεση για ένα μικρό παιδί και οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για δεκάδες πράγματα. Πώς θα αντιδράσει το παιδάκι την πρώτη μέρα, πώς θα συνηθίσει να ξυπνά νωρίς το πρωί, αν θα παίρνει μαζί το κολατσιό του, πώς θα νιώθει χωρίς τη δική σας προσοχή και φροντίδα, αν θα κάνει εύκολα φίλους, αν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον…

Το ξεκίνημα του σχολείου (ειδικά αν το παιδί σας δεν έχει πάει παιδικό σταθμό) είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που το μικρό σας φεύγει από την ?αγκαλιά? σας και τη συνεχή φροντίδα και επαγρύπνησή σας. Αυτή η νέα αρχή είναι ένα σημαντικό βήμα της ανάπτυξης και ωρίμανσης του παιδιού, οπότε είναι λογικό εκείνο να είναι αγχωμένο και εσείς να στρεσάρεστε ακόμη περισσότερο. Σίγουρα η συμπεριφορά του δε σας φαίνεται ξένη. Άλλωστε, θα θυμάστε τη δική σας ψυχολογική διάθεση όταν βρισκόσασταν και εσείς σε παρόμοια θέση.

Εξηγείστε, λοιπόν, ήρεμα και με θετικό τρόπο στο παιδάκι σας ότι πηγαίνει στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό επειδή μεγαλώνει, για να κάνει νέους φίλους και να μάθει ακόμη περισσότερα πράγματα.

Την πρώτη μέρα στο σχολείο τα περισσότερα παιδιά είναι διστακτικά και ?κολλημένα? στη μαμά τους, γεγονός που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα! Όταν χρειαστεί να φύγετε, κάντε το αποφασιστικά, και αν υπάρχει πρόβλημα, ζητήστε τη βοήθεια της δασκάλας. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε πριν φτάσει η δύσκολη εκείνη μέρα.

Περίοδος προετοιμασίας

 • Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε μόλις το παιδί περάσει την πόρτα του σχολείου είναι οι ιώσεις και οι παιδικές ασθένειες που τα μικρά κολλάνε το ένα από το άλλο. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να τις αποφύγετε, όμως πριν το ξεκίνημα της χρονιάς κάντε ένα λεπτομερή ιατρικό έλεγχο, ώστε να είστε σίγουροι για την υγεία του.
 • Καθ? όλη τη διάρκεια του μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάνετε κάθε μέρα αναπαράσταση της ρουτίνας που θα βιώσει το παιδί στο σπίτι. Ξυπνήστε νωρίς το πρωί, ετοιμάστε το πρωινό που θα απολαύσετε παρέα και στη συνέχεια πηγαίνετε στο δωμάτιό του για να το απασχολήσετε με κάτι, όπως ζωγραφική, κολάζ, παιχνίδια, κ.ά.
 • Τις τελευταίες μέρες φροντίστε για την αλλαγή του ωραρίου του βραδινού ύπνου, γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το πρωινό ξύπνημα: Το παιδί θα θέλει να κοιμάται λίγο παραπάνω, εσείς θα αγχώνεστε ότι θα χάσει το σχολικό, εκείνο θα προσποιείται ότι είναι άρρωστο και θα επικρατεί χάος. Για να αποφύγετε, λοιπόν, τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, καλό είναι να αλλάξετε το ωράριο του παιδιού αρκετές ημέρες πριν. Να ξέρετε, ότι τα παιδιά 3 – 5 ετών χρειάζονται περίπου 12 – 14 ώρες ύπνου, οπότε φροντίστε να πηγαίνει στο κρεβάτι του νωρίς για να μάθει να ξυπνάει στην ώρα του.
 • Πριν το νέο ξεκίνημα στο σχολείο προσπαθήστε να γνωριστείτε με κάποια παιδιά που πρόκειται να πάνε στο ίδιο σχολείο με το παιδί σας και οργανώστε μια γιορτή γνωριμίας για εκείνα, αλλά και τους γονείς τους. Έτσι το παιδί σας θα γίνει δημοφιλές, θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του και την πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο θα συναντήσει μερικά γνώριμα πρόσωπα.
 • Ξεναγείστε το στο νέο του περιβάλλον. Επισκεφθείτε το σχολείο του και αφήστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο, ώστε να πάρει μια πρώτη ιδέα. Κάντε μαζί μια βόλτα στο προαύλιο, ρίξτε μια ματιά στις τάξεις και πείτε μια καλημέρα στο γραφείο των δασκάλων.
 • Αφηγηθείτε στο παιδί τις δικές σας εμπειρίες από το σχολείο. Επιλέξτε τις πιο αστείες και ευχάριστες, μη διστάσετε όμως να του πείτε πως και εσείς την πρώτη ημέρα είχατε αγωνία και φόβο για το νέο, άγνωστο περιβάλλον. Εξηγείστε του, ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, αλλά τονίστε του ότι πολύ γρήγορα τα ξεχάσατε, κάνατε καινούριους φίλους και νιώσατε άνετα με τη δασκάλα σας.
 • Μιλήστε με ειλικρίνεια στο παιδί και δώστε του μια ρεαλιστική εικόνα της σχολικής καθημερινότητας. Εξηγείστε του πώς είναι τα θρανία μέσα στην τάξη, μιλήστε του για την πειθαρχία και το σεβασμό που πρέπει να έχει στη δασκάλα του, για το διάλειμμα και τα παιχνίδια που θα κάνει με τους συμμαθητές του.
 • Τονίστε τα θετικά στοιχεία του σχολείου. Θα μάθει να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, θα κάνει καινούριους φίλους, θα αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα και θα μάθει πολλά νέα πράγματα για τον κόσμο που το περιβάλλει.
 • Διαβάστε μαζί βιβλία που προετοιμάζουν τα παιδιά για το σχολείο και δείτε τα ως αφορμή για να συζητήσετε τα αισθήματά του τώρα που ξεκινάει κάτι καινούριο και συναρπαστικό.
 • Αγοράστε μαζί τα σχολικά. Αφήστε το να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για το χρώμα της σάκας του ή για τη διακόσμηση του γραφείου του.
 • Τέλος, προσπαθήστε να μάθετε το πρόγραμμα του παιδιού από νωρίς. Είναι σημαντικό να μάθετε τη δομή του καθημερινού προγράμματός του. Αν το ίδιο δεν έχει ιδέα τι γίνεται στο σχολείο, η φαντασία και οι φόβοι του μπορεί να οργιάζουν.     Διαβάστε περισσότερα……

https://www.google.gr/url?