Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Τα Νέα Μουδανιά (συχνά αναφέρονται και ως Μουδανιά) είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Αριθμούν (2001) 6.475 κατοίκους . Η απόστασή τους από τη Θεσσαλονίκη είναι 54 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και με την αλιεία. Μαζί με τη Νέα Μηχανιώνα η κωμόπολη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα στην Κεντρική Μακεδονία. Θέλοντας να δείξουν τη διαχρονική σημασία που έχει το ψάρεμα για τη ζωή τους, οι κάτοικοι ίδρυσαν το 2002 το Μουσείο Παραδοσιακών Σκαφών και Εργαλείων, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών. Η ιχθυόσκαλα της παραλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου[1]και διακινεί τόνους γαύρου, εντός και εκτός Ελλάδας) .

Αναδρομή στην Ιστορία των Μουδανιών της Μικράς Ασίας

Τα Μουδανιά ήταν κάτω απο την διοίκηση της Προύσας, και είχαν 3 δήμους: την Τρίγλεια, τα Μουδανιά, και την Καλόλημνο. Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως ήταν επόμενο έσπειρε τους Μουδανιώτες στα πέρατα της γης. Εγκαταλείποντας την πατρίδα κάτω από τραγικές συνθήκες, μια πατρίδα η οποία ευημερούσε, αποβιβάστηκαν από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης προς πάσα κατεύθυνση… Εγκαταστάθηκαν …

Το υδρογραφικό Δίκτυο γλυκού νερού του τόπου μας

Το φράγμα του Ζωγράφου είναι το πρώτο φράγμα στη Χαλκιδική και έγινε το 1985. Η ποσότητα νερού που αποταμιεύει είναι περίπου 300.000 κυβικά νερό  και αρδεύει 2.000 στρέμματα με ελιές. Εμπλουτίζει τις γεωτρήσεις όλης της περιοχής και παράλληλα συγκρατεί όλα τα κλαδιά της Ρεματιάς Βάβδου -Μουριές με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η καθαρότητα των νερών …

Μουσεία του τόπου μας

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα μουσείων ας επισκεφτούμε ένα Μουσείο της πόλης μας… Τα μουσεία που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στην έδρα του δήμου Ν. Προποντίδας είναι:Το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα «Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και εργαλείων» Στις αίθουσες του ο επισκέπτης θα δει παλιές και σύγχρονες μορφές αλιείας, εργαλεία ψαρέματος και ναυσιπλοΐας  μικρογραφίες αλιευτικών σκαφών καθώς …

Αφήστε μια απάντηση