Επιστροφή σε Δραστηριότητες 2012-2013

Συμμετοχή στον καθαρισμό της παραλίας της πόλης μας

helmepa

Με ενθουσιασμό το σχολείο μας δέχτηκε να συμμετέχει στον καθαρισμό της παραλίας Νέων Μουδανιών, που οργανώθηκε στα πλαίσια των δράσεων της HELMEPA για καθαρό περιβάλλον. Η Δράση οργανώθηκε από το τοπικό Λιμεναρχείο με τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου, του τμήματος καθαριότητας του Δήμου Μουδανιών και  του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μαθητές των Δ, Ε και ΣΤ του 1ου και του 4ου Δημοτικού σχολείου Μουδανιών πήραν την κατάσταση  στα χέρια τους. Φορώντας καπέλα και γάντια που μοιράστηκαν από τους υπεύθυνους της δράσης  όχι μόνο μάζεψαν τα σκουπίδια που υπήρχαν στην παραλία, αλλά τα χώρισαν σε ανακυκλώσιμα και μη, ενώ συγχρόνως συμπλήρωναν κάποια έντυπα για τη συχνότητα των σκουπιδιών που συνέλεξαν. Στο τέλος οι οργανωτές κέρασαν τους μικρούς εθελοντές νερό και σάντουιτς.

ΤΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ήταν και το μήνυμα ενός ενημερωτικού  έντυπου που μοιράστηκε στα παιδιά με πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις συνέπειες της ρύπανσης των θαλασσών.

Στο τέλος κρατώντας πανώ που έφτιαξαν   «Βροντοφώναξαν» το αίτημα τους για  καθαρές  ακτές και καθαρό περιβάλλον δίνοντας ένα μήνυμα στους μεγάλους.

Όλα αυτά ήρθαν να ολοκληρώσουν ένα ευρύτερο πλαίσιο ενημέρωσης των μαθητών για το περιβάλλον με δραστηριότητες που έγιναν μέσα στις τάξεις  τις προηγούμενες μέρες.

Συγχαρητήρια στους μικρούς αλλά ενεργούς πολίτες.

Συγχαρητήρια και στους φορείς για την πρωτοβουλία.

 

 

 

Oι μαθητές  όταν επέστρεψαν στο σχολείο αποτύπωσαν την εμπειρία και τα συναισθήματα τους για αυτή την δράση τους με  ζωγραφιές και κείμενα.

 

 

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Ένα μεγάλο πρόβλημα στις θάλασσες και στις παραλίες της χώρας μας είναι η συσσώρευση τεραστίων ποσοτήτων σκουπιδιών, όπως πλαστικές και γυάλινες φιάλες, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών κ.λ.π.
Η επίδραση των σκουπιδιών αυτών στο περιβάλλον είναι από αισθητικά ενοχλητική μέχρι μοιραία για μερικούς οργανισμούς. Ρυπαίνοντας το περιβάλλον, τα σκουπίδια ζημιώνουν ακόμη και την τοπική οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό στις παράκτιες περιοχές και νησιά.
Χιλιάδες θαλάσσια ζώα και πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο. Μια πλαστική σακούλα στον πυθμένα «νεκρώνει» όλη την περιοχή που καλύπτει ενώ συχνά προκαλεί ασφυξία σε οργανισμούς που κλείνονται μέσα της. Ελαστικές και πλαστικές ταινίες (μονωτικές κλπ), πλαστικά νήματα (πετονιές κλπ), κενές συσκευασίες τροφίμων κλπ αποτελούν σοβαρούς και συχνά θανάσιμους κινδύνους για τα ψάρια, τα θαλάσσια πτηνά και τα θηλαστικά.
Από άγνοια ή αδιαφορία οι άνθρωποι αφήνουν σκουπίδια στις παραλίες ή τα ρίχνουν στη θάλασσα.
Αφού λοιπόν πίσω από κάθε σκουπίδι κρύβεται ένα ανθρώπινο πρόσωπο, ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ μπορούμε να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Φθορά στο περιβάλλον είναι φθορά σε εμάς και τα παιδιά μας, γιατί το περιβάλλον είναι το μέλλον μας. Το περιβάλλον δεν ανήκει σε εμάς, αλλά είμαστε αναπόσπαστο μέρος του.
Ας προστατεύσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον και ας μάθουμε να σεβόμαστε τα αγαθά που μας χάρισε η φύση.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ:
? Η ρύπανση της μεσογείου οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες που γίνονται κατά 80% στη στεριά και 20% στη θάλασσα
? Οι θαλάσσιες χελώνες συχνά τρώνε πλαστικές σακούλες νομίζοντας ότι είναι μέδουσες και πεθαίνουν
? Παγκοσμίως, πάνω από 1.000.000 θαλασσοπούλια, 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε απορρίμματα ή τρώγοντας τα
? Το 2003 στη Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, 450.000 εθελοντές από 91 χώρες σε όλο τον κόσμο καθάρισαν 25.760 χλμ. ακτογραμμής. Οι εθελοντές μάζεψαν 3.375 τόνους σκουπιδιών βάρους ίσο με το βάρος 35 γαλάζιων φαλαινών
? Ανακυκλώνοντας ένα τόνο «άχρηστων» σκουπιδιών από:
? Γυαλί, εξοικονομούμε 12 τόνους πρώτων υλών
? Αλουμίνιο, εξοικονομούμε 4 τόνους βωξίτη, 500 κιλά σόδας, 700 κιλά πετρελαίου και το 95% της ενέργειας παραγωγής του από πρώτες ύλες
? Χαρτί, σώζουμε 17 δέντρα, πολλά κυβικά μέτρα νερού και εκατοντάδες κιλοβατόρες ενέργειας
? Ο χρόνος που χρειάζονται διάφορα σκουπίδια για να διαλυθούν στη θάλασσα είναι:
Γυάλινο μπουκάλι – 1.000.000 χρόνια Πλαστική σακούλα – 10 – 20 χρόνια
Πετονιά – 600 χρόνια Νάυλον ύφασμα – 30 ? 40 χρόνια
Πλαστικό μπουκάλι – 450 χρόνια Φίλτρο τσιγάρου – 1-5 χρόνια
Κουτί αλουμινίου – 80 – 200 χρόνια Χάρτινη συσκευασία γάλακτος – 3 μήνες
Πλαστικό ποτήρι – 50 χρόνια Εφημερίδα – 6 εβδομάδες
Κουτί κονσέρβας – 50 χρόνια Χαρτοπετσέτα – 2 ? 4 εβδομάδες

ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ!
? Μην αφήνεις τα σκουπίδια σου στην παραλία, αλλά να τα πετάς σε κάδους απορριμμάτων.
? Δώσε το παράδειγμα στους γύρω σου και προσπάθησε να τους επηρεάσεις ώστε να σέβονται το θαλάσσιο περιβάλλον.
? Ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων στις παραλίες.
? Μην πετάς σκουπίδια στη θάλασσα όταν ταξιδεύεις με πλοίο.
? Όταν πηγαίνεις για ψάρεμα, μην πετάς την άχρηστη πετονιά στη θάλασσα  για να μην γίνει θανάσιμη παγίδα για θαλάσσια ζώα και πουλιά.
? Υποστήριξε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ξεκίνημα προγράμματος ανακύκλωσης απορριμμάτων.
? Γίνε εθελοντής στην κοινή προσπάθεια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας, συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο.

ΕΚ ΤΟΥ ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ