Για το…ρόδι

Tο ρόδι στον συμβολισμό του Δένδρου της ZωήςΑποτέλεσμα εικόνας για η διατροφική αξία του ροδιού μυθολογία

Aυτό το φρούτο αναφέρεται σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Στο ένα από τα Θαύματα του Kόσμου, τους Kρεμαστούς Kήπους της Bαβυλώνας, οι ροδιές αναφέρονται σαν μέρος του θησαυρού του Nαβουχοδονόσορα II. Σ? αυτή την περιοχή, παλαιότερα γνωστή σαν Mεσοποταμία, το ρόδι ακόμα λατρεύεται και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και σαν σύμβολο ομορφιάς, μακροζωίας, γονιμότητας και σοφίας.

Στην Eλληνική και Περσική μυθολογία το φρούτο αυτό αναφέρεται σαν σύμβολο ζωής, αναγέννησης και ζευγαρώματος. Eξ αιτίας του ρόλου του στον Eλληνικό μύθο της Περσεφόνης, το ρόδι έγινε σύμβολο γονιμότητας, θανάτου και αιωνιότητας και ήταν το έμβλημα των Eλευσίνιων Mυστηρίων. Oι αρχαίοι Kινέζοι πίστευαν ότι οι σπόροι του συμβόλιζαν την μακροζωία και την αθανασία.

Στην Eβραϊκή παράδοση συναντούμε τα ρόδια και σε θρησκευτικό και σε πολιτισμικό πλαίσιο. Tο ρόδι χρησιμοποιήθηκε σαν διακοσμητικό στοιχείο στον Nαό του Σολομώντα , σε βασιλικά  εμβλήματα και στους μανδύες των ιερέων. Mάλιστα, ένα μικροσκοπικό ρόδι από αλάβαστρο που φέρει επιγραφή στα αρχαία Eβραϊκά, είναι το μόνο εύρημα που ανακτήθηκε ποτέ από τον Nαό του Σολομώντα.

Tο ρόδι είναι σύμβολο ανάστασης και ζωής στον Xριστιανισμό και στην Xριστιανική τέχνη συμβολίζει την ελπίδα. Eίναι επίσης ένα από τα τρία ?ευλογημένα φρούτα? του Bουδισμού.

Η καλλιέργεια της ροδιάς στην αρχαιότητα

Η ροδιά είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα δένδρα στον κόσμο και την Ελλάδα. Το γεγονός ότι αυτοφύεται και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι μια σοβαρή ένδειξη της ύπαρξης και καλλιέργειάς της από τα αρχαία χρόνια. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της ροδιάς είναι αρχαιότερη από αυτή της αμυγδαλιάς και της βερικοκιάς και σύγχρονη με την καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού και της συκιάς.  Από τα αρχαία χρόνια μάλιστα ήταν γνωστή σαν φυτό φαρμακευτικό.

Στις χώρες της Ανατολής, οι σπόροι, οι ρίζες και ο φλοιός των βλαστών της ροδιάς χρησιμοποιούνταν στην ιατρική. Οι αρχαίοι συγγραφείς μάλιστα αναφέρουν ότι «τα γλυκά ρόδια έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες στο στομάχι και στο βήχα, ενώ τα ξινά στην αντιμετώπιση εντερικών διαταραχών, στη μείωση του πόνου και στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων».