Απρ 01

Παραδόσεις για τον Απρίλη

images

Ο Απρίλης για μας τους Έλληνες είναι η άνοιξη και το Πάσχα pc fit. Είναι ο τέταρτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και ονομάστηκε έτσι από το λατινικό ρήμα aperio, που σημαίνει ανοίγω, επειδή το μήνα αυτόν ανοίγουν τα πάντα: τα δέντρα, τα λουλούδια, ο καιρός 드라이버 자동 다운로드. Είναι ο κατεξοχήν μήνας της άνοιξης και στην Ρώμη ήταν αφιερωμένος στη θεά του έρωτα – την Αφροδίτη Download Amagi Brilliant Park.

Την Πρωταπριλιά όπως ξέρουμε, το?χουν καλό να λένε ψέματα, να γελούν κάποιον (κοροϊδεύουν) 트위터 자동 다운로드. Γιατί άραγε; Το έθιμο φαίνεται να μην έχει αρχαιοελληνική ρίζα και πιθανότατα μας ήρθε από την Γαλλία που δημιουργήθηκε το 16ο αιώνα ως εξής:
Στην Γαλλία από τον 13ο αιώνα η 1η μέρα του έτους ήταν η 1η Απριλίου 천리마마트 4화 다운로드. Το 1564 μ.Χ. ο Κάρολος Θ? μετέθεσε την 1η ημέρα του έτους στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες 4영리 다운로드. Αυτό δυσαρέστησε τους υποστηρικτές της παραδοσιακής τάξης των πραγμάτων δηλαδή τους παλαιοημερολογίτες 굿모닝팝스 교재 다운로드. Έτσι αυτοί που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους παλιοημερολογίτες με ένα έξυπνο τρόπο: Τους έστελναν την πρώτη Απριλίου ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα-τα αληθινά τα πήγαιναν την 1η Ιανουαρίου- και τους γελούσαν και τους έλεγαν ψέματα 끝판 할배 다운로드.

Μια άλλη ερμηνεία έχει σχέση με τους Κέλτες, που άρχιζαν το ψάρεμα στα δικά τους μέρη την 1η Απριλίου 소니 베가스 무료 다운로드. Ψάρια μπορεί να μην έπιαναν, διηγούνταν όμως ψεύτικες ιστορίες, όπως όλοι οι ψαράδες και οι κυνηγοί PowerStone 4 download. Γιαυτό και το πρωταπριλιάτικο ψέμα οι γάλλοι το λένε poison d?avril – δηλαδή «ψάρι του Απρίλη».

Ο Απρίλης όπως και ο Μάρτης έχει δύο όψεις κι αυτός, μια καλή και μια κακή. Η καλή είναι ότι ο καιρός σταθεροποιείται σύμφωνα με το λαό από τις 18 Απρίλη. Λένε για τον καιρό πολλά όπως:
«Και τ? Απριλιού στις δεκαοχτώ, πέρδικα κάθεται στο αυγό»
Μια άλλη καλή όψη του Απρίλη συνδέεται με το μεγάλωμα των σπαρτών και την ευεργητική βροχή που τα κάνει να μεγαλώσουν. Για την βροχή του Απρίλη υπάρχουν πολλές παροιμίες όπως:
«Του Απρίλη η βροχή κάθε κόμπος και φλουρί».
protapriliaΗ κακή όψη του Απρίλη είναι το χαλάζι. Οι γεωργοί προσπαθούν να αποτρέψουν το κακό αυτό με μέσα μαγικά. Επειδή το χαλάζι είναι άσπρο και λαμπερό πιστεύουν πως μπορούν να το ξορκίσουν με το φως της Ανάστασης που επίσης είναι άσπρο και λαμπερό.
Αλλά η πραγματικά κακή όψη του Απρίλη είναι η όψη της πείνας: «Απρίλης, γρίλης, τιναχτοκοφινίδης». Έχουν τελειώσει τα αποθέματα την εποχή αυτή και τα κοφίνια είναι άδεια και καραδοκεί το φάσμα της πείνας.

πηγή: Οι 12 μήνες ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ Αλκη Κυριακίδου ?Νέστορος, Εκδόσεις Μαλλιάρης-παιδεία