Επιστροφή σε Στ τάξη Τμήμα 2

Μια Πινακοθήκη για το Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Κατόπιν πρότασης της Ελλάδας, με την οποία συντάχθηκε και η Ισπανία,  η UNESCO (o Διεθνής Οργανισμός για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες και την Επικοινωνία των Ηνωμένων Εθνών), αποφάσισε να συνδέσει το όνομα της με τη  συμπλήρωση των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών ετών (anniversaries) Download the Civilization 5 demo. Η κοινή πρόταση εορτασμού, υιοθετήθηκε κατά τη 37η Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 2013 protocol.

 Το σχολείο μας ως μέλος του δικτύου σχολείων της ΟΥΝΕΣΚΟ «δημιουργεί» με το ΣΤ2 στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών μια…  «πινακοθήκη για το  μεγάλο καλλιτέχνη» 사쿠란보 다운로드. Στην προσπάθεια να γνωρίσουμε το έργο του θα έχουμε βοηθό την ιστοσελίδα του σχολείου μας Download computer music. Ξεκινώντας από τα πρώτα έργα του θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλο στην Ευρώπη και στην τέχνη, που τον ανέδειξε στο πιο κορυφαίο ζωγράφο όλων των εποχών 킬라킬 다운로드.

Βιογραφία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κάντια ή Χάνδακα το σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης το 1541 και πέθανε στο Τολέδο το 1641.  logan subtitles. Η οικογένειά του, ελληνορθόδοξη, ανήκει στην αστική τάξη που ήταν συνδεδεμένη ε τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας 사운드 카드 드라이버 다운로드. Ο πατέρας του Γιώργης, κατασκεύαζε παραθυρόφυλλα ενώ ο κατά 10 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Μανούσος, ήταν εισπράκτορας λιμενικών φόρων και ισχυρό μέλος της τοπικής κοινωνίας YouTube Empitius. Ο Δομήνικος από νωρίς δείχνει ενδιαφέρον για τις εικαστικές τέχνες, και η οικογενειακή του κατάσταση του επιτρέπει να φοιτήσει σε ένα από τα σπουδαιότερα εργαστήρια της εποχής  δίπλα στον Γεώργιο Κλοντζά 장난스런키스 다운로드.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αποτελεί μοναδική περίπτωση εξέλιξης στην ιστορία της τέχνης Experience Life Table. Μέχρι το 1567 εργάστηκε στην Κρήτη ως ζωγράφος εικόνων, ακολουθώντας τη μεταβυζαντινή τεχνοτροπία. Σε ηλικία 20 ετών αναφέρεται ήδη «ως maestro» δηλαδή δάσκαλος και φαίνεται να έχει πολύ καλή φήμη. Από την εποχή που ζει στην Κρήτη σώζονται μόνο τρία έργα του.

Έργα Κρητικής Περιόδου   Ας τα γνωρίσουμε…..

«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» που βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία στην Ερμούπολη της Σύρου. Το έργο φιλοτεχνήθηκε 1565-1566. Τέμπερα με ύφασμα και γύψο σε ξύλο σε διαστάσεις 61,4χ45εκ. Υπογεγραμμένο με κεφαλαία γράμματα ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΔΕΙΞΑΣ

Το έργο ακολουθεί βυζαντινά πρότυπα (αγιογραφίες) όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εργαστήρια των κρητικών ζωγράφων κατά το 15ο  και 16ο αιώνα . Ωστόσο έχει χάσει κάτι από την παλιά αυστηρότητα, αντλώντας και στοιχεία από Αναγεννησιακά χαρακτικά (οι χειρονομίες, οι κινήσεις, η στάση του Χριστού)


alla_erga_8

«Η προσκύνηση των Μάγων» που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Φιλοτεχνήθηκε το 1565-67. Τέμπερα σε ξύλο 40χ45εκ. Υπογεγραμμένο με κεφαλαία γράμματα (στη βάση του κτιρίου): ΧΕΙΡ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ Στα πόδια της Παναγίας υπάρχει επιγραφή στα ελληνικά «Μητέρα του Θεού»

Το έργο το οποίο έχει χάσει εν μέρει τα πλούσια αρχικά του χρώματα απεικονίζει την Παναγιά στα σκαλοπάτια ενός Αναγεννησιακού κτιρίου να πλησιάζει το Χριστό και έναν από τους μάγους να γονατίζει μπροστά του.

nativity0006

«Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγιά Βρεφοκρατούσα»

dom

Το έργο βρίσκεται στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη και τοποθετείται στην κρητική περίοδο (1560-1567)

Διακρίνεται καθαρά το καβαλέτο με την εικόνα της Παναγιά ενώ η μορφή του Ευαγγελιστή Λουκάς δεν έχει διατηρηθεί καλά.