Επιστροφή σε Ε τάξη Τμήμα 2

Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις 29/1/2014 η Ε τάξη του σχολείου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη  στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 

ps1

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου και άκουσαν από εν ενεργεία στρατιωτικούς την ιστορία των πολέμων στους οποίους συμμετείχε και η πατρίδα μας. Τα εντυπωσιακά εκθέματα κέρδισαν το ενδιαφέρον των μαθητών.

ps4

ps2

Η ξενάγηση περιελάμβανε βιωματικές δραστηριότητες  (επιβίβαση σε τανκ) που  πραγματικά ενθουσίασαν τους μαθητές. Ήταν μια εποικοδομητική και ευχάριστη εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

pw5

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2000 και βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον Ιταλό Βιταλιάνο Ποσέλι. Στο πωλητήριο διατίθενται προς πώληση οι εκδόσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Πολεμικού Μουσείου, ιστορικά βιβλία και αναμνηστικά. Παράλληλα, λειτουργεί βιβλιοθήκη με πλούσια βιβλιογραφία για τα στρατιωτικά θέματα και την ιστορία της Ελλάδας. Εξάλλου, τους χώρους του μουσείου συμπληρώνει ένα αμφιθέατρο με εξήντα θέσεις, καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εξοπλισμένα με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, στα οποία οργανώνονται συνέδρια, διαλέξεις και διάφορες εκδηλώσεις.

Παρουσιάζονται οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή, ο Πόλεμος του 1940. διάφορες μάχες στη Μακεδονία  και στην Κρήτη, η Κατοχή και η Αντίσταση, καθώς επίσης και η συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις των Συμμάχων στη Νορμανδία και στην Αφρική.

Στα εκθέματα βλέπουμε μεταξύ άλλων στολές και όπλα εποχής, φωτογραφίες. χάρτες, λιθογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και επιστολικά δελτάρια. Επίσης, ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να δει παρόμοια αντικείμενα προερχόμενα από στρατούς άλλων βαλκανικών χωρών. (πηγή Βικιπαίδεια)