Επιστροφή σε Γ τάξη

Βιβλιοπαρουσίαση ο «Ερωτόκριτος»

Τον «Ερωτόκριτο» το Βιτσέντζου Κορνάρου….γραμμένο για παιδιά από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ σε υπέροχη εικονογράφηση… βιβλιοπαρουσίασε η Γ τάξη του σχολείου μας, στα πλαίσια εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.Το βιβλίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μαθητές. Την παράσταση συνόδευαν τραγούδια αλλά και ζωντανή μουσική. Οι μαθητές με την δασκάλα τους κ Μαρία Ιορδανίδου καταχειροκροτήθηκαν από όσους παρακολούθησαν τη γιορτή.

par6sl

site3

site1

 

site2

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο σχολικός σύμβουλος κ. Κελεσίδης και η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων του νομού κ. Τσιβόγλου.

Κάποιες πληροφορίες για το ποίημα….

Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα. Αποτελείται από 10.012 (οι τελευταίοι δώδεκα αναφέρονται στον ποιητή) ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο. Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο (που στο έργο αναφέρεται μόνο ως Ρωτόκριτος ή Ρώκριτος) και την Αρετούσα, και γύρω από αυτό περιστρέφονται και άλλα θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο. Ο Ερωτόκριτος πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει δημοφιλές κλασικό έργο, χάρη και στη μουσική με την οποία έχει μελοποιηθεί.

Και τα τραγούδια που μας άρεσε

Ο «λαικός» ζωγράφος Θεόφιλος

Θεόφιλος Κεφαλάς – Χατζημιχαήλ  γνωστός απλά και ως Θεόφιλος, είναι ο μεγαλύτερος λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης. Κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η ελληνικότητά του και η εικονογράφηση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας. Η ακριβής χρονολογία γέννησης του Θεόφιλου δεν είναι γνωστή. Ωστόσο θεωρείται πως γεννήθηκε κατά το διάστημα 1867?1870 στην Βαρειά της Μυτιλήνης. Ο πατέρας του, Γαβριήλ …