Επιστροφή σε Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Το υδρογραφικό Δίκτυο γλυκού νερού του τόπου μας

Το φράγμα του Ζωγράφου είναι το πρώτο φράγμα στη Χαλκιδική και έγινε το 1985. Η ποσότητα νερού που αποταμιεύει είναι περίπου 300.000 κυβικά νερό  και αρδεύει 2.000 στρέμματα με ελιές. Εμπλουτίζει τις γεωτρήσεις όλης της περιοχής και παράλληλα συγκρατεί όλα τα κλαδιά της Ρεματιάς Βάβδου -Μουριές με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η καθαρότητα των νερών όταν βρέχει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία Μουριές ανάμεσα στα Πλάγια και στα Φλογητά .

fragma

Μπάρα Αγίου Μάμα: Φιλοξενεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών και σημαντικά είδη φυτών.  Πάπιες, χήνες, υδρόβιοι πελαργοί, φλαμίνγκο, πρασινοκέφαλα, κοκκινοκέφαλα, τουρλιά,γλάροι, μπεκατσόνια μεταναστευτικά  πουλιά,  και άλλα είδη όπως βάτραχοι. Η Μπάρα  του Αγίου Μάμα έχει χαρακτηριστεί ως υδροβιότοπος. Μπήκε στο πρόγραμμα Natura και  θεωρείται προστατευόμενη περιοχή. Δυστυχώς όμως στη περιοχή λειτουργούν πολλά καλοκαιρινά μπαρ με αποτέλεσμα τα πουλιά να μην μπορούν να βρουν την ησυχία τους από τη δυνατή μουσική ενώ πρόβλημα αποτελεί η παράνομη ρίψη σκουπιδιών και το παράνομο κυνήγι. 

Elos_agios_mamas

Ολύνθιος ποταμός: Για την ακρίβεια πρόκειται για χείμαρρο και όχι για ποτάμι, μια και στερεύει για αρκετούς μήνες τον χρόνο. Πηγάζει από την περιοχή μεταξύ Δουμπιών και Γαλάτιστας, διαρρέει την περιοχή Αγίου Προδρόμου, Παλαιοκάστρου και Πολυγύρου (όπου ενώνεται με άλλους χείμαρρους και ρυάκια), περνάει κοντά στη Ν. Ολύνθο και καταλήγει στον Τορωναίο Κόλπο, κοντά στον Άγιο Μάμαντα.
Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρόβλημα η μόλυνση του χειμάρρου από τα αστικά λύματα του Πολυγύρου, από ελαιολύματα και σκουπίδια. Γίνονται προσπάθειες για την κατασκευή φράγματος για την αρδευτική αξιοποίηση των υδάτων κτλ. Το όνομα Ολύνθιος στην τοπική κοινωνία είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι  ότι ο χείμαρρος δεν λέγονταν πάντα έτσι. 
Στην αρχαιότητα λοιπόν το ποτάμι λεγόταν Σάνδανος. Το ποτάμι αργότερα λεγόταν Ρετσινίκια (Ρετσετνικιώτης) και όχι Ολύνθιος, από το όνομα του χωριού Ρετσενίκια (Ρεσετνίκια – Άγιος Πρόδρομος), μια και από το 1926 η Ν. Όλυνθος είχε ονομαστεί «Κοινότητα Μαριανών». Μόλις το 1929 μετονομάσθηκε σε Ν. Όλυνθο, μετά την ανεύρεση της αρχαίας Ολύνθου, και το ποτάμι σε Ολύνθιο.
Επίσης το όνομα αυτό συναντάται και σε άλλες πηγές. Σε οθωμανικό χάρτη του 1901/1902, ο οποίος απεικονίζει την οθωμανική επικράτεια στα Βαλκάνια, το ποτάμι αναφέρεται ως ?Χείμαρρος των Ρεσετενικίων (Resetenik deresi)?. 
αρχείο λήψης
1

Τις πληροφορίες συγκέντρωσαν οι μαθητές του ΣΤ2 στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας