Επιστροφή σε Δραστηριότητες 2017-2018

Τσικνοπέμπτη 2018

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Πηγή:https://www.sansimera.gr/

Στο πνεύμα της ημέρας λοιπόν και μεις φορέσαμε τις μάσκες

μας,τσικνίσαμε, φάγαμε, χορέψαμε και τραγουδήσαμε …αποκριάτικα…. στην αυλή του σχολείου μας. Φυσικά τα μέλη του ΔΣ του ΣΓΚ του σχολείου μας ήταν πίσω από όλη την οργάνωση και πρόσφεραν σε όλους μας μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα χαρούμενο δίωρο διάλειμμα. Δεν έλειψε βέβαια και το παραδοσιακό γαϊτανάκι….

Ευχαριστούμε πολύ το ΣΓΚ για την διοργάνωση. Και του χρόνου!!!!