Επιστροφή σε Εκδηλώσεις

5 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα για το Περιβάλλον


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον είναι μια ευκαιρία για να σκεφτούμε την κατάσταση του περιβάλλοντος σε τοπικό, εθνικό αλλά και πλανητικό επίπεδο. Θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 15 Δεκεμβρίου 1972 με στόχο να θυμίζει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αλληλένδετο με το μέλλον των οικοσυστημάτων που μας παρέχουν τροφή, νερό, αέρα, φάρμακα, κατασκευαστικά υλικά, αλλά και την απέραντη ομορφιά του φυσικού κόσμου. Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της. Η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί την προσωπική πρόσκληση – πρόκληση για τον καθένα μας για να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη και να μας παροτρύνει να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στη Γη , να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο. Να γνωρίσουμε εν τέλει το περιβάλλον του τόπου μας και να το αγαπήσουμε. Η μέρα του περιβάλλοντος μας καλεί να σκεφτούμε τοπικά και να δράσουμε παγκόσμια.

Η ενέργεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας, άνθρακας και πετρέλαιο, σε λίγα χρόνια θα εξαντληθούν. Η σύγχρονη κοινωνία καλείται να λύσει δύο μεγάλα προβλήματα χωρίς να σταματήσει η πρόοδος και ο πολιτισμός. Να βρει καθαρή ενέργεια και παράλληλα να προστατέψει το περιβάλλον. Η ηλιακή ενέργεια και η ενέργεια του ανέμου μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρική και να καλύψουν τις ανάγκες μας χωρίς την παραγωγή ρύπων. Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες μετατρέπουν την δωρεάν και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της φύσης σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άριστα αποτελέσματα. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τα παρακάτω:

Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα.

 

Πρέπει να γίνει λοιπόν σε όλους μας αντιληπτό, ότι μια εναλλακτική πορεία στο τεράστιο ζήτημα της ενέργειας ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ και αποτελεί μονόδρομο για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας και την κοινωνία των πολιτών που οραματιζόμαστε. Το μέλλον μας είναι άρρηκτα λοιπόν συνδεδεμένο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχεδίαση και κατασκευή FEDENET

Στο σχολείο μας στις 5 Ιουνίου οι μαθητές του Γ1 θα παρουσιάσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο» Ένας κόσμος Γεμάτος νερό»

Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα
Τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους
Τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα
Και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους

Τα θεριά ν’ αγαπάς και τ’ ανήμερα
Τα νησιά, τα ποτάμια, τ’ αστέρια
Κι αν ποτέ σε πληγώσουν κατάστηθα

Φίλοι, αγρίμια, λευκά περιστέρια
Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα
Τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους
Τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα
Και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους

Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα…
Ν’ αγαπάς, να ξεχνάς και να χαίρεσαι
Τη δική σου γαλήνη και ‘κείνα
Που μ’ αγάπη το νου μας φωτίζουν
Και βλασταίνουν αμάραντα κρίνα

Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα
Τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους
Τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα
Και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους

 

Παίξε το παρακάτω παιχνίδι κάνοντας κλικ στην εικόνα και μάθε πως εξοικονομούμε ενέργεια