Επιστροφή σε Δραστηριότητες 2012-2013

Καλώς ήρθες Μάη.

Μύθοι και παραδόσεις για τον Μάη

Πέμπτος μήνας του δυτικού ημερολογίου, ο Μάιος οφείλει το όνομά του κατά πάσα πιθανότητα στη θεά Μαία, τη μητέρα του αγγελιαφόρου των δώδεκα αρχαίων θεών του Ολύμπου, του Ερμή. Στη λαογραφία, ο Μάιος συνδέεται με δοξασίες τόσο καλές όσο και αρνητικές, ενώ πολλές είναι και οι παροιμίες που αφορούν το μήνα αυτό 3d 프린터 도면.
Ο Μάιος συνοδεύεται από πολλές δεισιδαιμονίες, ενώ θεωρείται και ο μήνας των νεκρών, απόρροια των ρωμαϊκών γιορτών που τελούνταν το μήνα αυτό προς τιμή των νεκρών.

Η λαϊκή παράδοση λέει»Το Μάη μήτε δέντρο να φυτέψεις, μήτε παιδί να παντρέψεις», ενώ συνηθισμένη ήταν και η κατάρα «Του Μάη η ώρα να σ’ εύρει» Download the Android Korean. Εξάλλου, ο μήνας συνδεόταν στη λαϊκή φαντασία και με τα μάγια, μάλλον λόγω παρετυμολόγησης του ονόματός του. Ωστόσο, όποιος γεννιέται Μάη μήνα, δε φοβάται τα μάγια, όπως λέει και η παροιμία «Το Μάη εγεννήθηκα και μάγια δε φοβουμαι» section tv.

Πέρα από δεισιδαιμονίες και προλήψεις, στα αρνητικά του Μαΐου είναι οι βροχές, οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν τη σοδειά («Στον καταραμένο τόπο το μήνα Μάη βρέχει»). Ωστόσο, στη συνείδηση των περισσοτέρων ο Μάιος θεωρείται ο μήνας των λουλουδιών. Στη Σκύρο λένε «Μάη μου με τα λουλούδια, με χαρές και με τραγούδια» Team Voice. Επίσης του αποδίδεται το επίθετο «πεντοδείλινος», επειδή η διάρκεια της ημέρας είναι μεγάλη. Όπως λέει και η παροιμία, «Που’ χει κατάρα γονική, το Μάη μπαίνει εργάτης», αφού οι ώρες της δουλειάς είναι περισσότερες λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας 치프 아키텍트 다운로드.

Το Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι, σχεδόν, το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλαιότερες εποχές. Στις μέρες μας η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί, ζώντας στις πόλεις 티벨링 다운로드.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Καμηλάκη, το στεφάνι κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή άλλο και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Ακόμα, το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, με κρεμμύδι αλλά και σκόρδο για το μάτι pmbok 다운로드. Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητάς τους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών. Στον αγροτικό χώρο, μάλιστα, δε θεωρείτο απαραίτητο το πλέξιμο στεφανιών. Αρκούσε η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού μιας δέσμης από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νερατζιάς, πορτοκαλιάς και άλλα μαζί με λουλούδια 피피티 무료 다운로드. Απαραίτητη ήταν, επίσης, η ύπαρξη μεταξύ τους φυτών αποτρεπτικών? του κακού, όπως είναι η τσουκνίδα, το σκόρδο και άλλα.

 

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΓΙΟΥ Το τραντάφυλλο

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια σε όλον τον κόσμο IncredibleBox Mobile. Φλογερό κόκκινο, άσπρο, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, το τριαντάφυλλο γοητεύει τους ανθρώπους με την ομορφιά και την ευωδιά του, χωρίς να έχει χάσει τίποτα από τη λάμψη του στο πέρασμα των αιώνων.
Για τους αρχαίους Έλληνες το τριαντάφυλλο ήταν το άνθος swf 플레이어 다운로드? σύμβολο της άνοιξης και το ύμνησαν ως νύμφη των ανθέων.

Μια νύμφη που μεταμορφώθηκε σε λουλούδι
Η ελληνική μυθολογία λέει ότι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από τη θεά των λουλουδιών και της βλάστησης, τη Χλωρίδα, η οποία κάποια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη, τη θεά της αγάπης, και τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ, για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος, ο θεός του ανέμου, φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας, ο θεός του Ήλιου, μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε και στέφθηκε «Βασιλιάς των λουλουδιών»

Παπαρούνα (Παπάβερ η Ροϊάς – Papaver rhoeas) Το λουλούδι του κάμπου
 Το όνομά της όπως λέει ο Διοσκουρίδης το πήρε γιατί ρίχνει γρήγορα το άνθος της. Ο Θεόφραστος προσθέτει ότι φυτρώνει ανάμεσα στα κριθάρια σαν παράσιτο

Η παπαρούνα ήταν ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα, στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια όπου οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας. Οι αρχαίοι γνώριζαν καλά τις υπνωτικές και ναρκωτικές ιδιότητες του φυτού, καθώς οι γιοι του Άδη ο Ύπνος και ο Θάνατος παριστάνονταν να κρατούν παπαρούνες στα χέρια τους. Είναι προφανής ο συμβολισμός της χρήσης του φυτού καθώς από τον ύπνο που μπορεί να προκαλέσει η κοινή παπαρούνα  φθάνουμε στον θάνατο που μπορεί να προκαλέσει η οπιούχος παπαρούνα.